Darko Bozic, DMD, MSc, PhD, Periodontoloji Uzmanı

Hırvatistan'ın Zagreb kentindeki Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji Bölümü'nde profesör olarak görev yapmakta ve üniversite hastanesindeki Periodontoloji Kliniği'nin başkanlığını yürütmektedir. Aynı zamanda kendi özel kliniğinde tam zamanlı çalışmaktadır. Hırvatistan Periodontoloji Derneği'nin eski başkanı ve Avrupa Periodontoloji Federasyonunun geçmiş dönem başkanıdır.

Araştırmalarının odak noktası periodontal dokuların proteomik analizi ve büyüme faktörlerinin sementoblastların gen ekspresyon analizinde ve mineralize doku oluşumunda nasıl değişikliklere neden olduğudur. Klinik çalışmalarının ana odağı, periodontitisten etkilenen hastalarda yumuşak ve sert dokuların rekonstrüksiyonudur. Özel araştırma ilgisi ise rejeneratif uygulamalarda büyüme faktörlerinin, yani BMP'lerin ve Hyaluronik asidin uygulanması ve çeşitli kollajen matrisleri kullanılarak yumuşak dokunun rekonstrüksiyonudur. Cerrahi olmayan periodontal tedavide mine matriks türevi kullanımı üzerine çok merkezli büyük bir klinik çalışmanın Hırvatistan koordinatörüdür. Periodontal rejenerasyon ve cerrahi olmayan periodontal tedavi üzerine çok sayıda randomize klinik çalışma yürütmüştür. Faz II klinik çalışmalarda baş araştırmacıdır.

Bugüne kadar 90'dan fazla uluslararası konferansta davetli olarak ve EuroPerio toplantıları, Perio Master Clinic 2020, İstanbul'daki Osstem World toplantısı gibi diğer uluslararası periodontal kongrelerde konuşmacı olarak yer almış, çeşitli konularda ulusal ve uluslararası düzeyde kapsamlı dersler vermiştir. Ayrıca sıklıkla canlı cerrahi prosedürler içeren ileri klinik uygulama kursları vermektedir.

Dişlerin etrafındaki yumuşak doku rekonstrüksiyonu için ksenojenik kollajen matriksler ne kadar iyidir?

Periodontal plastik cerrahi prosedürlerinde bağ dokusu grefti hala altın standart olarak kabul edilmektedir. Ancak bu genellikle palatinal bölgeden graft alınması ve ikinci cerrahi alan oluşturulması nedeniyle istenmeyen sonuçlara yol açar. Otojen doku kullanımının uzun vadeli olumlu klinik sonuçları olsa da palatinal bölgedeki başarısızlık riskini azaltmak ve cerrahiyi hızlandırmak için son 10 yılda çeşitli ksenojenik kollajen matriksler piyasaya sürülmüştür. Artık bunlardan çok sayıda olduğu için hangilerinin klinik olarak yararlı ve kullanıcı dostu olduğunu ve hepsinin iyi performans gösterip göstermediğini anlamak zorlaşmaktadır. Bu sunumda, bu materyalleri dişeti çekilmelerinin tedavisinde kullanırken mevcut bilginin ne olduğu, nasıl performans gösterdikleri ve bunları nasıl kullanmamız gerektiği konusunda bazı cevaplar vermeye çalışılacaktır. Bu materyallerin sınırlamalarının ne olduğu ve bunları kullanmak için doğru endikasyonların ne olduğu konuları irdelenecektir.

Gün Saat Dakika