Prof. Dr. Zuhal Yetkin Ay

1975 yılında Tekirdağ' da doğdu. Diş Hekimliği öğrenimini 1997 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi' nde, doktorasını ise 2001 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Periodontoloji AD' nda tamamladı. 2001 yılında çalışmaya başladığı Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji AD' nda 2003 yılında Yardımcı Doçent, 2009 yılında Doçent, 2014 yılında ise Profesör unvanını aldı. Halen aynı üniversitede öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Zuhal Yetkin Ay, Türk Periodontoloji Derneği, Avrupa Periodontoloji Federasyonu ve Osseder üyesidir. İlgi alanları periodontal hastalıkların sınıflandırılması, periodontitisle ilişkili sistemik inflamatuvar yüklenme, sistemik hastalıklar ve periodontal hastalıklar arası ilişkiler, yaşlılık ve periodontal dokular üzerindeki etkisi, periodontal hastalık patogenezinde Th17 hücreleridir.

Periodontal İnflame Yüzey Alanı (PISA): Periodontoloji Pratiğinde Kullanımı

Periodontal inflame yüzey alanı (PISA), periodontitis lezyonlarından kaynaklanan inflamatuvar yükü belirlemek için kanamalı cep epitelinin yüzey alanını mm2 cinsinden ölçen ve periodontal sağlığın/hastalığın belirlenmesinde kullanılan, geleneksel klinik parametreleri, yani cep derinliği veya klinik ataçman kaybı ile birlikte sondlamada kanama ve dişeti çekilmesi ölçümleri kullanılarak hesaplanan bir indekstir. Günümüze kadar kullanılan, cep derinliği ve klinik ataçman kaybı eşik değerleri belirlenerek yapılan periodontal hastalıkların sınıflamaları periodontitisi sadece lineer olarak değerlendirmekte ve inflame yüzey miktarı konusunda net bir fikir vermemektedir. Periodontal ve peri-implant durum ve hastalıkların güncel sınıflamasında ise sistemik inflamasyon belirteçlerinden C-reaktif Protein (CRP)’ e atıf bulunmaktadır.

Bu sunumda literatürde bulunan çalışma bulguları ışığında PISA indeksi, sistemik inflamatuvar yük ile ilişkisi, periodontal hastalıkların sınıflamasına katkısı olup olmadığı, periodontitisin sistemik hastalıklarla olan ilişkisinin belirlenmesinde kullanımı özetlenecektir.

Gün Saat Dakika